Categorie: "Ter ziele"

Allerlaatste kans om op de Stubnitz te feesten

Stubnitz © Claire van der Hall

Stubnitz © Claire van der Hall

Dit weekend heb je de laatste keer de kans om de Stubnitz de bezoeken. Daarna vaart ie echt weg naar thuishaven Rostock, Duitsland. Alle verlengingen ten spijt: langer blijven is niet aan de orde. Het schip moet terug voor onderhoud. Terugkomen zit er waarschijnlijk niet in, door de verscherpte anti terreurregels waar het aanmeren van het schip aan moet voldoen is onmogelijk. Voor de feesten op vrijdag en zaterdag zijn er nog kaarten te krijgen.

Geluidsrestricitieplannen blijken hoax

Ik werd al kwaad bij het idee: een wet dat clubs verbiedt meer geluid te produceren dan 70 dB, gelijk aan het volume van een drukke omgeving. Dit zou een misselijkmakend wetsvoorstel zijn geweest van de Britse regering. Ik schreef er een column over en duizenden Britten tekenden een petitie. Maar wat blijkt nu, er is helemaal geen wetsvoorstel van dit soort geweest. Toen de petitie werd aangeboden reageerde Downingstreet als volgt:

Sugar Factory en Vreemd uit elkaar

© Boris van Hoytema

Carlos Valdes © Boris van Hoytema voor 3VOOR12/Amsterdam

Na bijna vier jaar stopt Studio Soulrocks Vreemd met het geven van feesten op de donderdag in de Sugar Factory in Amsterdam. Het concept was ten dele al uitgeweken naar Rotterdam en juni start Vreemd in de Leidse LVC. De laatsteAmsterdamse Vreemd is op 26 maart, dan wordt de stekker eruit getrokken. Soulrock-baas Carlos Valdes laat vanaf zijn vakantie in Zuid Amerika weten waarom:

Bandlid Telefon Tel Aviv overleden

Charles Cooper

Charles Cooper 12-04-1977 - 22-01-2009

Op 22 januari is Charles Wesley Cooper III in Chicago overleden. Hij was samen met Joshua Eustis de band Telefon Tel Aviv, een ambient techno-duo uit New Orleans VS. Dit is woensdag via MySpace bekend gemaakt. Hun laatste release verscheen 20 januari, twee dagen voor het overlijden van Cooper. De release heet Immolate Yourself en verscheen op Bpitch records. Waaraan Cooper is overleden is niet bekend. Toch heeft een krant uit Chicago een vermoeden.

The End neemt afscheid met een filmpje

Londense club The End is niet meer. Afgelopen weekend sloot de roemruchte nachtclub na dertien jaar haar deuren. De club had Richie Hawtin en Laurent Garnier als residents, Minus en Border Community hadden hier regelmatig label-avonden en vrijdag was traditioneel het toneel van de grootste namen in de drum n bass. Voor degenen die net in de verwerkingsproces zitten kunnen herinneringen ophalen met dit filmpje, condoleances plaatsen kan hier.

Dj’s op de het laatste feest, afgelopen zaterdag, waren Laurent Garnier, Layo & Bushwacka!, Mr C, Erol Alkan, Ben Watt, Jimpster, Will Saul, Rory Phillips, Frankie Valentine en Don Mac.

Nooit in The End geweest? Check het optreden van Richie Hawtin in de The End op 29 september 2007:

Column: Uit je dak op de stilte

Als het aan de Britse overheid ligt wel. Zij wil uit gezondheidsoverwegingen clubs verplichten de muziek niet harder te zetten dan 70dB. Wat zeg je? Dat ze het geluid wil begrenzen tot 70dB! Je kan er van uitgaan dat de muziek in Nederlandse clubs ongeveer 105dB is. 70dB komt overeen met het volume van een druk restaurant. De gezondheid van de bezoekers is trouwens niet de reden van deze maatregel, het personeel kan last van zijn gehoor krijgen. Ik vraag mij af of die Britten wel eens van oordoppen hebben gehoord.

Ergens kan ik mij de discussie voorstellen, ik draag zelf ook oordoppen omdat ik niet naar huis wil met fluitende oren. En ik wil op mijn 50ste ook nog wat kunnen horen. Daarnaast staat de muziek regelmatig ook heel hard. Maar waarom probeert de Britse overheid dan er geen wet door te drukken dat het personeel verplicht is gehoorbescherming te dragen. Met muziek van 70dB verandert ieder feest in een staande receptie te maken. Wie is er uit uit zijn dak gegaan op het geluidsniveau van een druk restaurant?

Alternatief is standaard het invoeren van een ‘silent disco’. Iedereen luistert dan met een koptelefoon en kan zelf het volume instellen. Handig toch? En lekker stil voor het personeel. Maar het nonchalant voeren van een gesprek wordt dan onmogelijk.

Is dit dan toch geen manier om de bezoeker thuis te laten blijven? Is dit, na het rookverbod, niet een voorbeeld van ‘stappertje pesten’? In Engeland kan je na 2.00 uur ook al geen alcohol krijgen, is de overheid je nieuwe moeder?

Voor ons is dit verbod een ontwikkeling om in de gaten te houden. Alles wat leuk is, wordt verboden, dus dikke kans dat onze fatsoensdienst dit willen invoeren. Net zolang de feestende meute pesten tot ze zaterdagavond na het journaal naar bed gaat. Kan niemand zich nog verslapen voor de kerkdienst op zondagochtend.

Natuurlijk is er in Engeland een petitie gaande om de overheid van hun onsmakelijke gedachten te brengen: lees het hier. Iedere Engelse staatsburger kan hem ook ondertekenen. Dus mocht je toevallig een Brits paspoort hebben, onderteken hem dan ook namens ons!

Clone Records heeft er geen zin meer in…

… of toch wel? DJBroadcast wijdt vandaag een artikel op haar site over het al dan niet stoppen van het Rotterdamse label. Uit een persbericht van Clone Records halen ze “So what is there left to do? Basically there is no challenge at this moment… we can continue releasing everything we like (from people we like) without a marketing strategy and without a potential buyers in mind as we used to do… but we already did so for many years” . ‘Been there, done that’ lijkt de boodschap te zijn. Echter, er is een mogelijkheid dat ze toch niet stoppen.

Geen Loveparade 2009

Er is ook altijd wat met de Duitse Loveparade. Vorige week heeft de organisatie besloten het wandelend feest niet door te laten gaan. Het feest dat jarenlang in Berlijn plaatsvond week sinds 2007 uit naar het Ruhrgebied, Bochum om precies te zijn. Echter kan het stadje de bezoekers niet herbergen, en is de stekker er uit getrokken.

TodaysArt kan rekeningen niet meer betalen

TodaysArt, het Haagse festival voor ‘avontuurlijke en experimentele popmuziek en kunstprojecten’, is misschien niet meer. In ieder geval niet als ze snel wat geld binnen krijgen. Dit meldt AD Haagsche Courant op hun website. De organisatie kan, onder meer vanwege het wegvallen van sponsors, de rekeningen van de laatste editie niet betalen.

Het festival schijnt zo’n twee ton tekort te komen, onder meer doordat twee grote sponsors, de Mondriaan Stichting en het Fonds voor de Podiumkunsten, op de valreep besloten geen bijdragen te leveren. Volgens het AD heeft TodaysArt de gemeente Den Haag om extra steun gevraagd. Maar zij denkt pas over een regeling na als het festival wat kan regelen met de schuldeisers. Of er nog een TodaysArt festival kan plaatsvinden is onzeker.