Categorie: "Politiek"

Feestgangers vertegenwoordigd in de Tweede Kamer

Feestgangers zijn niet vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, en dat vindt producer Pitto niet kunnen. En daarom is hij met een paar anderen bezig met de oprichting van politieke partij Ravebaar Nederland. Op 3VOOR12 zegt hij: “wil Nederland zichzelf profileren als creatief land, dan moet het eens afgelopen zijn met het bewind dat creatieve ontwikkeling juist tegenwerkt.”

Stubnitz blijft tot eind maart liggen

Stubnitz © Claire van der Hall

Stubnitz © Claire van der Hall

Cultuurschip Stubnitz hoeft Amsterdam nog niet te verlaten en mag tot eind maart bij het NDSM-terrein blijven liggen. Dit schrijft Het Parool vrijdag. De vermeende drugsoverlast ten spijt, de vergunning is vorige week door stadsdeel Noord verlengd. De ultieme feestlocatie is in de problemen gekomen sinds Nederland en Brussel eisen dat het schip voldoet aan de internationale normen. Want alles wat leuk is, wordt verboden of gereguleerd.

TNO: Downloaden uit illegale bron goed voor welvaart

Kijk eens aan! Dat zijn nou de betere berichten, zoals we lezen op 3VOOR12. Dus alle platenmaatschappijen die huilen over inkomstverlies kunnen inpakken. Buma schijnt toch een grote zeikert te zijn. Want wat is er aan de hand?

Volgens het nieuwsbericht van TNO gaan illegale downloaders eerder naar een concert, kopen ook de cd en ze schaffen meer merchandise aan. Terwijl de grote artiesten masaal gedownload worden, hebben kleinere artiesten er profijt van dat hun muziek bij meer mensen terecht komt. En dat is vooral voor relatief onbekende dj’s en producers een Godsgeschenk!

Column: Uit je dak op de stilte

Als het aan de Britse overheid ligt wel. Zij wil uit gezondheidsoverwegingen clubs verplichten de muziek niet harder te zetten dan 70dB. Wat zeg je? Dat ze het geluid wil begrenzen tot 70dB! Je kan er van uitgaan dat de muziek in Nederlandse clubs ongeveer 105dB is. 70dB komt overeen met het volume van een druk restaurant. De gezondheid van de bezoekers is trouwens niet de reden van deze maatregel, het personeel kan last van zijn gehoor krijgen. Ik vraag mij af of die Britten wel eens van oordoppen hebben gehoord.

Ergens kan ik mij de discussie voorstellen, ik draag zelf ook oordoppen omdat ik niet naar huis wil met fluitende oren. En ik wil op mijn 50ste ook nog wat kunnen horen. Daarnaast staat de muziek regelmatig ook heel hard. Maar waarom probeert de Britse overheid dan er geen wet door te drukken dat het personeel verplicht is gehoorbescherming te dragen. Met muziek van 70dB verandert ieder feest in een staande receptie te maken. Wie is er uit uit zijn dak gegaan op het geluidsniveau van een druk restaurant?

Alternatief is standaard het invoeren van een ‘silent disco’. Iedereen luistert dan met een koptelefoon en kan zelf het volume instellen. Handig toch? En lekker stil voor het personeel. Maar het nonchalant voeren van een gesprek wordt dan onmogelijk.

Is dit dan toch geen manier om de bezoeker thuis te laten blijven? Is dit, na het rookverbod, niet een voorbeeld van ‘stappertje pesten’? In Engeland kan je na 2.00 uur ook al geen alcohol krijgen, is de overheid je nieuwe moeder?

Voor ons is dit verbod een ontwikkeling om in de gaten te houden. Alles wat leuk is, wordt verboden, dus dikke kans dat onze fatsoensdienst dit willen invoeren. Net zolang de feestende meute pesten tot ze zaterdagavond na het journaal naar bed gaat. Kan niemand zich nog verslapen voor de kerkdienst op zondagochtend.

Natuurlijk is er in Engeland een petitie gaande om de overheid van hun onsmakelijke gedachten te brengen: lees het hier. Iedere Engelse staatsburger kan hem ook ondertekenen. Dus mocht je toevallig een Brits paspoort hebben, onderteken hem dan ook namens ons!

TodaysArt kan rekeningen niet meer betalen

TodaysArt, het Haagse festival voor ‘avontuurlijke en experimentele popmuziek en kunstprojecten’, is misschien niet meer. In ieder geval niet als ze snel wat geld binnen krijgen. Dit meldt AD Haagsche Courant op hun website. De organisatie kan, onder meer vanwege het wegvallen van sponsors, de rekeningen van de laatste editie niet betalen.

Het festival schijnt zo’n twee ton tekort te komen, onder meer doordat twee grote sponsors, de Mondriaan Stichting en het Fonds voor de Podiumkunsten, op de valreep besloten geen bijdragen te leveren. Volgens het AD heeft TodaysArt de gemeente Den Haag om extra steun gevraagd. Maar zij denkt pas over een regeling na als het festival wat kan regelen met de schuldeisers. Of er nog een TodaysArt festival kan plaatsvinden is onzeker.

Column: Drugsgebruik; schuld van het feest?

Drugs zijn verboden, want ze zijn slecht voor je. Dat er mensen zijn die schijt aan dit verbod hebben zie je regelmatig op dancefeesten. Grote pupillen en mensen die hun gezicht afkluiven komen regelmatig voorbij. En warempel; het is het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders ook opgevallen. Vrijdag is in de Telegraaf te lezen dat b en w pleit voor drugsloze dancefeesten. Maar zelf willen zij er geen handen vuil aan maken: de organisator moet het verbod handhaven.